Radio crestin Filadelfia

Radio Filadelfia

Angola, Louisiana si reabilitarea morala

Angola e un mic orasel in Louisiana, asezat pe malurile vestice ale fluviului Mississippi. E putin cunoscut in America ori restul lumii, dar aici se afla cel mai mare penitenciar din Louisiana si una din cele mai mari si temute inchisori din America. Inchisoarea acopere 18.000 de acri de teren si a fost construita pe o fosta plantatie din Secolul XIX unde munceau mii de sclavi negri. Astazi penitenciarul are 6.300 de detinuti. Inchisoarea e cunoscuta pentru cruzimea ei, fiind poreclita “Abu Ghraib de pe Mississippi”.

Aici sunt incarcerati cei mai violenti puscariasi ai statului Louisiana si tot aici condamnatii la moarte sunt executati. Inchisoarea e desemnata ca o “maximum security prison”, adica o inchisoare de securitate maxima. Angola e echivalentul in Louisiana a mult temutei inchisori texane din Huntsville unde sunt executati criminalii texani. In 1970 sangerosul penitenciar din Angola era inca cunoscut in America pentru brutalitatea si cruzimea lui si se asemana, in unele privinte, cu fostele coloniile penale franceze din Guiana ori cele argentine din Tara Focului.

Dupa 1970, insa, lucrurile s-au schimbat radical in Angola, astazi faimosul penitenciar fiind un model de reabilitare morala si spirituala a incarceratilor pentru intreaga America. Motivul principal este influenta credintei crestine si a religiei asupra intemnitatilor. Recent am dat peste citeva materiale deosebit de interesante privind efectul surprinzator de pozitiv al credintei si religiei asupra detinutilor din Angola. De aceea am ales sa dedicam un comentariu special acestui fenomen unic care uimeste deopotriva pe sociologi si oamenii credintei. Angola confirma ca religia si mai ales crestinismul au o putere deosebita sa schimbe vietile oamnilor, chiar si al celor mai rai ori inraiti membrii ai societatii. Lucrul acesta trebuie cunoscut si apreciat considerind agresivitatea cu care societatea seculara ataca religia, crestinismul si pe cei care folosesc credinta in Dumnezeu pentru reabilitarea morala si spirituala a fiintei umane. Secularismul si ateismul nu reabiliteaza si nici nu pot reabilita moral individul. Doar credinta in Dumnezeu si Cuvintul lui Dumnezeu o pot face.

 

Ce s-a intimplat  in Angola?

Ce s-a intimplat in Angola, Louisiana? In 1995 a sosit un nou warden, adica sef de penitenciar, Burl Cain, care a solicitat Seminarului Baptist din New Orleans (New Orleans Baptist Theological Seminary) sa deschida in inchisoare un seminar teologic. Institutul a agreat si, la scurt timp, rezultatele au fost deosebit de pozitive. Daca in 1990 puscariasii au agresat gardienii de 280 de ori si unii pe altii de 1.107 de ori, in 2012 au fost inregistrate doar 55 de agresari impotriva gardienilor si doar 316 de agresari impotriva altor detinuti. Astazi, penitenciarul din Angola e considerat ca unul dintre cele mai linistite inchisori din America. Seminarul e finantat in intregime din fonduri private iar participarea la cursuri e facultativa. Dupa 1995 au absolvit cursurile Seminarului peste 200 de persoane, majoritatea dintre ele devenind pastori ai celor citeva biserici care au fost construite, tot din fonduri private, in incinta penitenciarului. La serviciile religioase din penitenciar participa, saptaminal, in jur de 2.500 de detinuti. Majoritatea sunt protestanti, 75% dintre detinuti fiind negri. Un numar mare de puscariasi sunt mexicani catolici, iar un numar mai mic apartin altor confesiuni, inclusiv mormoni, evrei si musulmani. La cursurile Seminarului au participat si 15 musulmani care acum propovaduiesc celor 250 de detinuti musulmani ai inchisorii. Cursurile, spun comentatorii, sunt  exigente, si se preda si greaca veche si ebraica. Cursurile tin 4 ani iar in final se decerneaza o diploma de rang universitar absolventilor. 

Cu citiva ani in urma absolvenii au demarat un proiect special pentru tatii incarcerati, asa numitul proiect al Tatilor din Maleahi, inspirati de cuvintele profetului Maleahi din Maleahi 4:6. Tatii incarcerati care trec prin acest program se straduiesc sa devina tati spirituali pentru copiii lor la iesirea din inchisoare. Un alt program special a fost lansat pentru detinutii care sunt pe moarte si care ii pregatesc spiritual pentru trecerea la cele vesnice. 

Programul de reabilitare morala a detinutilor prin Biblie, insa, nu e limitat doar la penitenciarul din Angola. In 2011 statul Texas a lansat un program similar in unele din inchisorile lui care e derulat de prestigiosul Southwestern Baptist Theological Seminary din Fort Worth, Texas. Deasemenea, Appalachian Bible College din West Virginia a inceput sa ofere cursuri de studiere a Bibliei in citeva inchisori din stat. Chiar si California a devenit interesata in sistemul de reabilitare morala practicat in Angola, impreuna cu alte state. 

Constantin Asavoaie

Romania ar trebui sa se inspire din experientele pozitive ale penitenciarelor americane pentru reabilitarea morala si spirituala a puscariasilor ei. Investitia e buna si merita sa i se dea o sansa. Daca America are un exemplu bun in penitenciarul din Angola, Louisiana, Romania a avut si ea un mare barbat care si-a dedicat o mare parte a vietii reabilitarii vietii morale si spirituale a incarceratilor din Romania. Dl Constantin Asavoaie, un om iubitor de Dumnezeu, un crestin autentic, un traditionalist credincios al miscarii Oastea Domnului din Ardeal, a fost, vreme de multi ani, personalitatea principala din Romania care a promovat reabilitarea incarceratilor prin Cuvintul lui Dumnezeu. 

Vreme de multi ani dl Asavoaie a fost si un prieten apropiat si sfatuitor pretuit al AFR. A participat la multe conferinte internationale privind familia si viata copiilor nenascuti. L-am cunoscut prima data in 2009 la conferinta internationala a familiilor organizata de Congresul Mondial al Familiilor la Amsterdam. Acolo a tinut o prelegere despre familie in care a dat citeva detalii si despre viata lui. Originar din Iasi, dl Asavoaie a crescut intr-o familie numeroasa. A infruntat vicisitudinile vietii si a pus mereu interesul semenilor sai inaintea intereselor personale. In decembrie 2013 dl Asavoaie a trecut la cele vesnice la Cluj. Am aflat cu multa tristete si durere acest lucru. Trecerea lui in vesnicii a fost o mare pierdere pentru Romania, pentru miscarea profamilie si proviata din Romania, si mai ales pentru miscarea de reabilitare morala a intemnitatilor din Romania. 

AFR va recomanda: Privind fascinantul subiect de astazi va recomandam doua materiale. Primul a fost publicat de publicatia catolica online First Things pe 12 septembrie si poate fi citit, in engleza, aici: http://www.firstthings.com/web-exclusives/2014/09/remember-the-prisoners-1 Un alt articol a fost publicat de New York Times pe 5 octombrie 2013 si poate fi citit aici: http://www.nytimes.com/2013/10/06/us/bible-college-helps-some-at-louisiana-prison-find-peace.html?pagewanted=all&_r=1&&pagewanted=print

Sursa: Alianta Familiilor din Romania