Radio crestin Filadelfia

Radio Filadelfia

Marea Resetare – lumea post-Covid-19

În zilele grele ale pandemiei suntem ademeniți cu o nouă utopie: utopia lumii post-Covid 19. O lume mai bună, ni se spune, ca cea de dinainte. Una cu mai puțină suferință, mai puțină sărăcie, mai multă siguranță, mai multă prosperitate, mai multă sănătate, mai puține îngrijorări, mai mult ghidată după știință. O lume cu o democrație diferită, modificată, mai bună. O lume în care problemele se vor rezolva mai rapid și eficace ca până acum.

O lume mai integrată la nivel global. O lume cu mai puțină suveranitate națională, dar un sistem global care va avea grijă de individ. O lume în care ni se promite că individul nu își va pierde individualitatea. O lume în care știința și tehnologia vor avea mai multă influență ca acum. O lume mai echitabilă, mai egalitară. O lume în care economia va funcționa mai bine, iar crizele financiare și economice vor fi mai previzibile și mai ușor de contracarat.

O noua utopie

O lume în care vom munci mai puțin, dar vom avea mai multe. O lume în care vom pune tehnologia și știința să muncească mai mult ca acum pentru noi și în locul nostru. O lume în care restricțiile tradiționale, de genul familie, căsătorie, relații parentale și filiale vor deveni irelevante. O lume în care clima se va domoli și ghețarii nu se vor mai topi. Un paradis.

Acestea sunt ideile și promisiunile principale care ni se fac în cartea pe care am lecturat-o în ultimele luni, Covid-19: The Great Reset / Covid-19: Marea Resetare, scrisă de Klaus Schwab si Thierry Malleret, și publicată în iunie 2020. Recomand cartea celor interesați de speculațiile care bântuie la ora actuală privind lumea post-Covid 19.

Subiectul Marii Resetări este un subiect serios pe care oricare om inteligent trebuie să-l cunoască, dar și să-l stăpânească. Marea Resetare nu este o temă a cercurilor conspiraționiste. Este un subiect real, discutat pe față de economiști, politologi și experți în tot felul de domenii. De fapt, deja se discută în cercurile celor care promovează noțiunea Marii Resetări, că lumea se va împărți de acum înainte, după 2.000 de ani de creștinism, în BC (Before Covid 19, nu Before Christ) și AC (After Covid, nu Ano Domini).

Marea Resetare va fi un dezastru. Dacă liderii marilor puteri vor îmbrățișa ideea, vor fi consecințe enorme pentru întreaga lume, inclusiv pentru România. Consecințe privind economia națională, securitatea națională, suveranitatea națională, geopoliticul, realinierea globală a marilor puteri.

Încercări de resetare au mai existat în trecut. În numele asigurării păcii mondiale, a prosperității și securității naționale. Toate au eșuat. Prima încercare de resetare a fost distrusă de Napoleon, a doua de imperialismul german, și a treia de nazismul german. Zilele în care trăim, ne spun arhitecții sistemului global, este sistemul Post-Războiul Mondial II, adică sistemul ONU. Eu aș adăuga că Germania a distrus și ultima încercare de resetare a Europei pe principii creștine când, în 2015, a deschis Europa pentru un milion de migranți.

Intr-un eseu scris de Sigmud Freud prin anii 30 ai secolului trecut el analiza sistemul comunist a lui Stalin. Cu toate că Freud nu a vizitat Uniunea Sovietică, a făcut o analiză corectă privind comunismul.

Comunismul este o utopie care, zicea Freud, nu se va realiza niciodată din cauza naturii și imperfecțiunilor ființei umane. O explicație simplă pe care o putem aplica și încercărilor curente de resetare a societății globale. O propusă resetare globală, fără precedent și periculoasă.

Marea Resetare prin „plandemie”?

Având în vedere importanța enormă a subiectului e relevant să și menționam unde se situează marile publicații globale privind Marea Resetare. New York Times neagă existența unui proiect de resetare mondială. BBC confirmă existența unor idei privind o mare resetare care se discută mai ales la Davos și în cadrul conferințelor globale (ținute mai mult sau mai puțin cu ușile închise). Ele propun, ademenitor pentru omul care nu e în temă, „un viitor mai echitabil și verde / a fairer, greener future” prin resetarea capitalismului.

Pentru revista americană Time Marea Resetare este antidotul necesar pentru a clădi o lume post Covid-19 care va soluționa problemele cu care ne-am confruntat în anii pandemiei. Idei generale similare sunt propuse și de Schwab și Malleret în cartea lor, publicată în 2020, Covid-19: The Great Reset / Covid-19: Marea Resetare.

Ce e marea resetare?

Expresia The Great Reset / Marea Resetare a fost formulată pentru prima dată în 2010 în cartea cu același nume a americanului Richard Florida. Cartea a fost o reacție la criza financiară din 2008 și propunea reformarea radicală a capitalismului global. Curând după aceea și ONU a împrumutat expresia și obiectivele, dar din perspectiva dezvoltării sustenabile. De atunci încoace documentele majore ale ONU conțin expresii care deja au intrat și în vocabularul academic și intelectual din România: „sustainable development / dezvoltarea sustenabilă”.

Ceea ce este spooky / infiorător, însă, este că arhitecții Marii Resetări au căzut de acord că o pandemie sau criză globală va fi necesară pentru a pune planul Marii Resetări în acțiune. Deja în 2018, prestigioasa universitate din SUA, Johns Hopkins University (Baltimore), a simulat o pandemie globală și strategiile de contracarare a pandemiei. Simularea a presupus, teoretic vorbind, apariția unui nou virus în ființa umană, decesul a 130 de milioane de persoane și formularea unui vaccin pentru combaterea virusului.

Un an mai târziu, în octombrie 2019, John Hopkins a lansat o nouă simulare, finanțata, în parte, de Fundația lui Bill și Melinda Gates. Este curios, și poate o coincidență (?) că această simulare, numită Event 201, a fost publicată cu două luni înainte de declanșarea pandemiei în Wuhan în decembrie 2019? E și mai înfiorător, însă, că Event 201 a luat în calcul o pandemie generată de un „novel coronavirus / noul coronavirus”. Exact ceea ce s-a petrecut în decembrie 2019. Event 201 presupunea că virusul se va transmite zootonic, adică de la animal la om, prin filiera liliac – porc – om. Exact cum spuneau, la unison, și Organizatia Mondială a Sănătății, Parlamentul European și Administrația Biden.

Spooky / înfiorător este și faptul că Event 201 a prescris modul în care guvernele lumii urmau să reacționeze la pandemia noului coronavirus pentru combaterea lui: lockdowns, colapsul firmelor și a economiilor, tehnologii biometrice de supraveghere a oamenilor, cenzurarea mediei sociale pentru combaterea dezinformării și informațiilor eronate, și monopolizarea informațiilor privind pandemia și concentrarea informațiilor în instituții globale.

Acum înțelegem de ce milioane de oameni din toată lumea își manifestă suspiciunea unei „plandemii”, adică a unei „pandemii planificate”, plănuită de elita globală pentru a pune în aplicare ideile Marii Resetări.

Peter Costea
PREȘEDINTE ARN