Radio crestin Filadelfia

Radio Filadelfia

Comunicat al Institutului Teologic Penticostal despre cazul Miroslav Volf

Comunicat al Senatului Institutului Teologic Penticostal din București
Vizita prof. Miroslav Volf la Institutul Teologic Penticostal din mun. București (ITPB), invitat pentru a conferenția în cadrul prelegerilor anuale ITPB din perioada 11-13 iunie 2014, a stârnit vii reacții în spațiul virtual și luări de poziție împotriva asocierii ITPB cu prof. Volf. În acest context, ITPB a fost suspectat de susţinerea unei forme de sincretism între creştinism şi islam (crislam), fiind adusă şi acuzaţia că misiunea ITPB ca instituţie de învăţământ superior a Cultului Creştin Penticostal din Romania este compromisă prin faptul că unele cadre didactice ale ITPB au orientări teologice liberale şi ar cultiva un dialog compromiţător cu islamul.
Observăm că nici comunicatul oficial al ITPB din 27 mai 2014 și nici intervențiile în spaţiul virtual ale unor cadre didactice de la ITPB nu au reușit să aplaneze conflictul şi să clarifice în mod convingător poziţia ITPB faţă de acuzaţiile aduse. În data de 15 iunie 2014, pe fondul gravelor prejudicii suferite de ITPB la nivelul imaginii, prof. univ. dr. Corneliu Constantineanu și-a înaintat demisia din funcţia de rector al ITPB.

În acest context, Senatul ITPB face următoarele comunicări:

1.    Senatul ITPB, întrunit la data 25 iunie 2014, a luat notă de decizia unilaterală a rectorului de a demisiona din funcţie şi, potrivit prevederilor legale, a desemnat un ordonator de credite în persoana Lector univ. dr. Vasile Romulus Ganea, urmând ca în termen de trei luni să fie organizate alegeri pentru ocuparea funcţiei de rector al ITPB.

2.    Senatul ITPB a analizat conţinutul documentului Loving God and Neighbor Together: A Christian Response to A Common Word Between Us and You, redactat la inițiativa unui grup de teologi de la Yale Divinity School, printre care și Miroslav Volf, semnat de numeroase personalități creștine, printre care și Corneliu Constantineanu, și publicat în New York Times la 18 octombrie 2007. Membrii Senatului ITPB susţin ferm conviețuirea paşnică între toţi oamenii şi relaţiile interumane guvernate de principiul iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, dar consideră că documentul mai sus menţionat conţine elemente care îl fac incompatibil cu mărturisirea de credinţă a Cultului Creștin Penticostal din România. În primul rând, nu împărtăşim limbajul ambiguu al documentului, limbaj care permite confundarea lui Dumnezeu, Tatăl Domnului Isus Hristos cu Alah. Limbajul folosit în acest document este în mod intenționat ambiguu și creează confuzie între identitatea creștină și cea musulmană. În al doilea rând, documentul menţionat foloseşte expresii specific musulmane pentru denumirea lui Dumnezeu (ex. „Dumnezeul infinit bun”, „Cel Milostiv”, „Dumnezeu-Unul”), în timp ce expresiile specific creştine sunt ocolite atent. În al treilea rând, referinţele la Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Hristos sunt făcute tot în termenii islamului, evitându-se afirmarea clară a identităţii divine a Domnului Isus Hristos. Aceste observaţii ne determină să concludem că dumnezeul afirmat de documentul de la Yale nu este Dumnezeu Triunic al Sfintelor Scripturi, ci este Alah, dumnezeu descris în Coran. În plus, considerăm că documentul de la Yale contravine învăţăturii creştine care are în centru credința în divinitatea Domnului Isus și chemarea creștinului la ucenicie față de Domnul Isus Hristos, cât și ethosului creștin misionar.
În baza constatărilor de mai sus, Senatul ITPB respinge documentul Loving God and Neighbor Together: A Christian Response to A Common Word Between Us and You şi consideră că statutul de cadru didactic în ITPB nu este compatibil cu susţinerea ca semnatar a acestui document.

3.    În şedinţa extraordinară din 16 iulie 2014, Senatul ITPB a discutat cu prof. univ. dr. Corneliu Constantineanu conținutul teologic și implicațiile practice ale documentului Loving God and Neighbor Together: A Christian Response to A Common Word Between Us and You şi a concluzionat că, indiferent de motivația și împrejurările semnării documentului în 2007, păstrarea semnăturii pe documentul de la Yale aduce ITPB mari deservicii la capitolul imagine și relații cu comunitatea penticostală din țară și străinătate și că retragerea semnăturii de pe acest document se impune cu necesitate. Prof. univ. dr. Corneliu Constantineanu va face demersurile necesare pentru retragerea semnăturii sale de pe documentul Loving God and Neighbor Together: A Christian Response to A Common Word Between Us and You în cel mai scurt timp.

4.    Senatul ITPB a constatat că în activitățile academice ale prof. univ. dr. Corneliu Constantineanu (prelegeri, predici, cursuri, publicații) nu a existat niciodată tendința înspre sincretism, fapt care infirmă acuzațiile de acest tip vehiculate pe internet cu privire la persoana sa.

5.    Regretăm tonul polemic, atitudinea nedemnă şi limbajul nepotrivit folosite în dialogul din spaţiul virtual de către unii profesori ai ITPB, în contextul reacţiilor stârnite de vizita profesorului Volf la Bucureşti. Senatul cere cadrelor didactice ale ITPB să se abţină pe viitor de la postări şi comentarii în spaţiul virtual, care ar putea afecta buna mărturie şi relaţiile sănătoase ale ITPB cu bisericile penticostale, pastorii penticostali şi fraţii în Hristos din diaspora şi din România.

6.    Senatul ITPB respinge ferm liberalismul teologic şi moral contemporan şi îşi reafirmă cu determinare ataşamentul deplin faţă de învăţătura Sfintei Scripturi şi faţă de mărturisirea de credinţă a Cultului Creştin Penticostal din România, înnoindu-şi angajamentul faţă de misiunea dezvoltării învățământului teologic penticostal din România.

Regretăm că în circumstanţele prezente este necesar să facem acest comunicat. Mărturisim totala dependenţă faţă de Dumnezeu şi faţă de ajutorul Său. Ne exprimăm mulțumirea faţă de toate bisericile din ţară şi din străinătate şi faţă de fraţii de credinţă care au sprijinit spiritual şi financiar Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti.       

SENATUL ITPB

 

Sursa: itpbucuresti.ro