Radio crestin Filadelfia

Radio Filadelfia

Ministrul Educatiei a confirmat ca ora de religie nu va mai fi obligatorie pentru elevii din invatamantul preuniversitar

Religia va fi trecuta ca materie optionala pentru elevi, in toate unitatile de invatamant preuniversitar, incepand din anul scolar 2015-2016. Curtea Constitutionala a decis privind neconstitutionalitatea obligatiei de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie ca nu poate fi aplicata retroactiv, asadar aceasta va intra in vigoare din septembrie 2015.

 

Atentie! Elevii care nu au facut cerere in septembrie 2014 prin care sa arate ca nu doresc sa participe la orele de religie vor merge in continuare la aceste cursuri pana la sfarsitul anului scolar actual.”Conform legii, hotararea Curtii Constitutionale intra in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial, dar nu poate produce efecte retroactiv. Drept urmare, din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educatiei si pentru scoli si optionale pentru elevi. Deci, in noul an scolar, elevii vor trebui sa faca optiuni cu privire la participarea la orele de religie. Diferenta fata de anul trecut este ca atunci au facut optiuni in care au precizat in mod expres cei care nu vor sa faca religia, iar de anul viitor vor face optiuni cei care vor sa faca religia”, a declarat, luni, ministrul Educatiei, Mihai Sorin Cimpeanu.

Reactia ministrului Educatiei vine dupa ce, luni, a fost publicata motivarea Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea obligatiei elevilor sau parintilor de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie.

Curtea Consitutionala (CC) a decis, in 12 noiembrie 2014, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

CC arata, in motivarea deciziei prin care a stabilit ca obligatia de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie este neconsitutionala, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Credeti ca ora de religie trebuia sa ramana obligatorie pentru elevi sau sunteti de acord ca aceasta materie sa devina optionala? Asteptam opiniile dvs. in casuta de comentarii de mai jos.

Autor: Banu Alexandra via www.baptist-tm.ro