Radio crestin Filadelfia

Radio Filadelfia

Persecutiile impotriva crestinilor au luat amploare in 2013

Persecuţiile împotriva creştinilor au luat amploare în 2013, potrivit Indexului mondial al persecuţiei 2014, clasament anual al celor mai afectate 50 de ţări de acest fenomen, informează AFP, citată de Agerpres.

Prin persecuţii nu se se înţeleg doar actele de violenţă, ci şi presiunile, interdicţiile sau discriminările legate de religie, a explicat Michel Varton, directorul Asociaţiei „Portes Ouvertes France”, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Paris.

Pentru al doilea an consecutiv, Coreea de Nord rămâne ţara unde creştinii se confruntă cu cele mai mari riscuri, iar Somalia se clasează pe locul doi, triburile şi clanurile musulmane executând „aproape orice creştin pe care îl întâlnesc”.

Alte ţări unde creştinii sunt supuşi persecuţiilor sunt Afganistan, Insulele Maldive, Arabia Saudită, Yemen, Iran, Libia, Uzbekistan şi Qatar, potrivit clasamentului.

„În 36 din cele 50 de ţări studiate, islamismul este în mare măsură responsabil de persecuţia creştinilor”, a afirmat Varton.

În privinţa asasinatelor, „Siria, aflată în plin război civil, deţine tristul record al numărului de creştini asasinaţi, 1.213”, urcând de pe locul 13 la locul trei în clasamentul Portes Ouvertes France.

Pakistanul a cunoscut „cel mai grav atac împotriva creştinilor de la crearea sa, în 1947”, atunci când, la 22 septembrie 2013, un dublu atentat sinucigaş la ieşirea dintr-o biserică catolică din Peshawar a ucis 89 de creştini.

În Egipt s-au înregistrat „167 de acte violente de persecuţie, precum şi 492 de tentative de închidere a bisericilor sau clădirilor anexă”, mai relevă acelaşi index.

Ţările unde creştinii au suferit cele mai multe violenţe au fost, în ordine, Republica Centrafricană, Siria, Pakistan, Egipt, Irak, Myanmar, Nigeria, Columbia, Eritreea şi Sudan.

Asociaţie creată în 1976, Portes Ouvertes France stabileşte acest clasament din 1997, pe baza unor chestionare adresate reprezentanţilor săi, care operează în 60 de ţări.

 

Sursa: antena3.ro