Radio crestin Filadelfia

Radio Filadelfia

Cine este cel mai mare dusman al candidaturii lui Peter Costea?

Autor: Vasilica Croitor

Am primit o sumedenie de mesaje private și publice în care eram întrebat de ce am susținut campania lui Peter Costea. Sunt silit așadar să ofer câteva explicații.

În primul rând, nu fac parte din echipa lui Peter Costea, nu mi-a oferit nimic și nu mi-a cerut nimic. Tot ce am făcut în ultima săptămână izvorăște dintr-o preocupare pentru respectarea valorilor creștine în societate.

Am asistat în ultimii ani la o avalanșă de atacuri îndreptate împotriva familiei, al căror impact îl depășește cu mult pe cel creat de revoluția sexuală din secolul trecut. Biserica a fost practic redusă la tăcere. Strategia discursului „politically correct” a dat roade, astfel că este foarte „greșit” să mai vorbești astăzi despre familie, fidelitate și viață.

În acest context, susținerea lui Peter Costea mi s-a părut ceva natural și coerent cu preocupările mele din această perioadă.

Atacurile josnice lansate pe ultima sută de metri au arătat că Peter Costea este văzut ca un competitor serios. Dezinformările din campaniile electorale coordonate sunt ceva frecvent în România, dar împotriva lui Peter Costea s-au lansat atacuri de către unii care sperau să primească voturile credincioșilor evanghelici. Din fericire, și informațiile bune circulă mai repede în zilele astea. Comunicatul bisericilor baptiste este un astfel de exemplu.

Nu știu ce calcule politice și-au făcut unii pastori care nu l-au susținut pe Peter Costea pe față, ca să nu supere primarul care le-a cerut votul în altă direcție, fiindcă este foarte limpede că politicienii locali reușesc adesea să seducă liderii spirituali cu promisiunile lor. În realitate, nu are ce să promită un candidat la PE unei biserici locale. La Bruxelles nu se votează asfaltarea străzilor sau nu știu la ce avantaje mai speră un păstoraș din țară. Cei care merg pe mâna unor astfel de politicieni sunt duși de nas. La Bruxelles se fac politici majore, cu impact pe termen lung. De aceea Peter Costea este mult mai potrivit, fiindcă agenda lui este construită în jurul unor valori, nu pe promisiuni ieftine.

Este adevărat că pragul electoral nu este ușor de trecut. De aceea cred că duminică se dă un test important pentru discernământul evanghelicilor din România: suntem capabili să ne focalizăm asupra valorilor mai mult decât asupra intereselor de moment?

Vestea bună este că dacă Peter Costea va fi ales, nu va fi singurul evanghelic din PE sau singurul cu o agendă pro-life. În mai multe țări europene creștinii au promovat astfel de lideri, așa că odată ajuns la Bruxelles el va avea cu cine să se asocieze. Bulgarii au și ei un „Peter Costea”, la fel și englezii și alții.

Cel mai mare dușman al lui Peter Costea la aceste alegeri rămâne comoditatea credincioșilor care deși sunt de acord cu el, ar putea să stea liniștiți la casele lor, sperând că „Dacă este voia Domnului, va fi ales”.

Să auzim vești bune luni!

 

Sursa: Rascumpararea Memoriei – Vasilica Croitor