„Intenția mea de a candida izvorăște din dorința de a reprezenta în Parlamentul European pe acei cetățeni români care consideră familia naturală ca fiind o valoare fundamentală pentru dezvoltarea umană, atât la nivel individual, cât și la nivelul societății.”
Viața domnului Peter Costea este povestea unui român care a luptat consecvent pentru valorile în care a crezut și care, motivat fiind de acestea, a reușit să devină un om de succes în Statele Unite ale Americii, fără însă a renunța la identitatea românească, pe care și-a asumat-o mereu. De peste 23 ani, Peter Costea profesează avocatura în Houston, Texas, în drepturile civile și dreptul muncii. În calitate de avocat, a înregistrat rezultate notabile în ciuda faptului că și-a desfășurat întreaga activitate profesională într-o limbă diferită de limba maternă, după ce, la vârsta de 21 ani, a părăsit România aflată sub un regim totalitar comunist, pe motive de persecuție politică. A plecat din România forțat de împrejurări, dar a păstrat mereu contactul cu țara care l-a plămădit, fiind familiarizat cu realitățile societății românești.
Deși la momentul revoluției din 1989 era la Johannesburg, Africa de Sud, fiind pentru un an lector universitar la Universitatea Witwatersrand, vestea începerii unei revoluții acasă nu l-a lăsat indiferent, astfel că în decembrie ’89 s-a alăturat protestatarilor în stradă, participând la revoluția de la Arad. După căderea regimului totalitar comunist a revenit în țară ori de câte ori a avut posibilitatea, cel puțin o dată pe an și chiar mai des, fiind la curent cu evoluția vieții publice românești. Periodic, de atunci încoace, domnul Costea și-a investit resursele intelectuale, credibilitatea și timpul pentru a promova valorile creștine ale poporului român, pledând pentru acestea atât pe plan intern cât și la nivel internațional.
În anul 2006 domnul Costea a fost unul din coordonatorii primei inițiative civice de revizuire a Constituției României, inițiativă care a rămas până în prezent cea mai amplă inițiativă de acest fel din istoria României. Obiectivul inițiativei a fost revizuirea Articolului 48 din Constituția României, pentru a consacra în legea fundamentală căsătoria și familia ca fiind uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie. În acest scop, s-a format un Comitet de Inițiativă care, cu ajutorul a sute de voluntari din toată țara și cu sprijinul personalităților religioase influente din România, a strâns 650.000 semnături în sprijinul inițiativei de revizuire a constituției. În decembrie 2006, inițiativa și semnăturile au fost înregistrate la Guvernul României. În iulie 2007, Curtea Constituțională a României a sistat proiectul de revizuire din cauza lipsei dispersiei geografice a semnăturilor. Cu toate acestea, în 2009 eforturile sutelor de voluntari au condus la introducerea în noul Cod Civil a definiției familiei ca uniune liber consimțită între un bărbat si o femeie. În plus, cei 650.000 de cetățeni care au semnat pentru protejarea familiei naturale, încă așteaptă ca viziunea lor să fie împlinită.
Pe parcursul întregului proiect de revizuire, domnul Costea și sutele de voluntari cu care a lucrat, au dovedit multă perseverență și o abilitate exemplară de a coordona și asocia sute de persoane din diverse grupuri etnice și religioase ale României pentru atingerea unui scop comun. Acest scop comun, protejarea familiei și a valorilor familiei, rămâne un obiectiv viu și persistent în preocupările domnului Peter Costea.
În septembrie 2007, voluntarii care au muncit la proiectul de inițiativă de revizuire a constituției din 2006 s-au constituit în Alianța Familiilor din România și l-au desemnat pe domnul Costea președinte al acestei asociații.
Pe lângă această experiență importantă privind realitățile societății românești, domnul Costea posedă și o vastă experiență internațională, o cunoaștere detaliată a situației valorilor la nivel internațional și european, dar și o abilitate unică de a analiza tendințele privind evoluția valorilor, pentru a propune măsuri pragmatice care să protejeze familia și valorile familiei.
Site profesional: www.costealaw.com
Vizitati www.costea-parlamentuleuropean.ro