Radio crestin Filadelfia

Radio Filadelfia

DUMITRU NAN A FOST ARESTAT IN NORVEGIA

Deși se părea că necazurile familiei Nan în Norvegia vor avea un final fericit, situația a luat o turnură neașteptată și violentă pentru cei patru români.

Luni seară (n.r.: 21.11.2016), Poliția Norvegiană l-a arestat pe Dumitru Nan, tatăl celor doi copii, acuzațiile nefiind cunoscute.  Acțiune Poliției vine după ce Mihaela și cei doi copii au plecat pentru câteva zile în România, pentru a-și vizita familia.

George Alexander, luptător pentru drepturile românilor din străinătate și fost lucrător în cadrul Serviciilor Sociale Norvegiene, a declarat pentru ActiveNews că decizia autorităților norvegiene este abuzivă, dat fiind faptul că există un proces în derulare, separat de cel al copiilor, în care părinții sunt judecați, iar instanța nu a dat nicio decizie.

 De-asemenea, Alexander a precizat că decizia Poliției nu poate fi justificată de faptul că Mihaela Nan și copiii au plecat din țară, dat fiind faptul că nu aveau nicio interdicție de a părăsi Norvegia.

„Dramele românilor din diasporă nu se mai sfârșesc. Ieri după amiază a fost arestat Dumitru Nan. Familia Nan câștigase dreptul de a-și primi copiii înapoi, iar instanța norvegiană hotărâse, după analiza tuturor probelor, că a hotărât că părinții sunt nevinovați și li se dăduseră copiii înapoi. Ca în toate cazurile, sistemul folosește toate metodele pentru a confisca acești copii, luați anterior de către Barnevernet. În paralel cu procesul intentat de Barnevernet, are loc urmărirea penală a părinților.

Ieri, fără niciun mandat de arestare, poliția norvegiană a năvălit în casa familiei Nan, arestându-l pe tată, Dumitru. Ceea ce se întâmplă este îngrozitor, poliția intervenind înainte ca instanța judecătorească să ia o hotărâre. Menționez că familia Nan nu a avut nicio interdicție de părăsire a Norvegiei, puteau să se deplaseze oriunde în lume, ca oameni liberi, nu au avut nicio interdicție de plecare în România.

 Acțiunea Poliției norvegiene pare o demonstrație de forță. Mă gândesc la familia Nan și la ceilalți părinți români din diasporă, care se află în situații dramatice. Aș vrea să menționez cazul Cameliei Smicală, căreia protecția copilului din Finlanda i-a luat copiii și acum vrea să-l trimită pe Mihai, fiul, într-o instituție de re-educare, unde în mod sigur va fi bătut și violat. Fac un apel la autoritățile române pentru a se implica în aceste cazuri” , a spus George Alexander pentru ActiveNews.

Sursa: http://www.activenews.ro/