Radio crestin Filadelfia

Radio Filadelfia

Europa (ca si zeita, calare pe vita, de altfel – oare are vreo legatura cu Apoc. 17:3-4), tot mai departe de Hristos!!!

peiorativ, la invidizii a caror întelegere a crestinismului este superficiala, subdezvoltata si care nu se transpune în practica. 

Astfel, un crestin cultural este un individ secular sau nereligios care afirma despre sine ca este crestin sau ca are o cultura crestina, datorita educatiei primite în familie, a experientelor personale, sociale si culturale cu care a intrat în contact. Atitudinea nu este una de data recenta, fiind foarte clara în cazul unor celebritati precum Napoleon sau parintii fondatori ai Statelor Unite, care se considerau crestini, dar care aveau îndoieli despre caracterul divin al lui Iisus Christos, spre exemplu. 

În Europa, au fost observate trei aspecte care conduc la concluzia ca pe batrânul continent scade numarul crestinilor culturali, dupa cum arata o analiza realizata de Kyle R. Beshears, în cartea Bisericile goale: declinul crestinismului cultural în Occident (cartea poate fi descarcata gratuit aici). 

Prima observatie este ca cei mai multi europeni care se considera crestini nu frecventeaza biserica. Un exemplu în acest sens sunt cele mai mari trei tari europene, Marea Britanie, Franta si Germania, cu populatie majoritara crestina. Atât în Marea Britanie cât si în Germania procentul celor care se declara crestini este de 72%, însa procentul celor care merg la biserica cel putin o data pe saptamâna este foarte mic: 1,4%, respectiv 1,2%. În Franta, doar 63% dintre locuitori se declara crestini, în timp ce prezenta pe scaunele bisericilor este sub un procent (0,9%). 

A doua observatie este ca multi europeni nu au intrat într-o biserica decât cu ocazia botezului, a casatoriei sau a serviciului de înmormântare. Acestia nu au ascultat niciodata o predica într-o biserica, nu au cântat si nici nu au participat la vreo activitate în biserica. 

Numarul acestora este mai mare de jumatate din populatie în centrul (Franta, Germania, Cehia) si în nordul continentului (Suedia), potrivit unui sondaj de opinie realizat de European Values Study în 2008. Procente între 20 si 50% se înregistreaza în Norvegia, tarile baltice, Spania, iar procente sub 10% se înregistreaza în Irlanda si tarile mediteranene (Portugalia, Italia, Cipru, Grecia). 

A treia observatie este ca panorama religioasa a Europei se schimba rapid, în principal în ceea ce tine de diversitatea credintei religioase.

Pe de o parte, procentul de atei din unele tari europene îl depaseste pe cel din SUA (aproape 30% în Germania si 3% în SUA). Pe de alta parte, exista o diferenta foarte clara între prezenta la biserica a crestinilor si cea a celor de alte religii. În Anglia, spre exemplu, numarul musulmanilor care merg la moschee vinerea este de patru ori mai mare decât numarul anglicanilor care merg la biserica duminica, dupa cum arata datele prezentate de John M. Frame în lucrarea Crestinismul si cultura, la Institutul Teologic Pensacola, în 2001. 

Prin urmare, în ciuda numarului mare de biserici goale din Europa si a numarului mic de crestini practicanti care au ramas pe continent, tendinta secularizarii nu înseamna doar o scadere a interesului si implicarii crestinilor convertiti, ci în principal o implicare tot mai mica a crestinilor cu numele.

www.semneletimpului.ro