Radio crestin Filadelfia

Radio Filadelfia

Medicamentul pentru decizii morale

Cele mai noi studii au arătat că tratamentul medicamentos pentru tratarea deficitului de atenţie poate fi eficient în combaterea criminalităţii, prin creşterea capacităţii de a lua decizii morale.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD) este o condiţie medicală a căror cauze încă nu sunt cunoscute.

Unele teorii susţin predispoziţia genetică, expunerea toxică prenatală, naşterea prematură, aditivii alimentari, dar nu există încă dovezi ştiinţifice care să arate o relaţie de cauzalitate între aceşti factori şi dezvoltarea ADHD. Copiii care suferă de această tulburare nu se pot concentra, sunt agitaţi, visători şi au un temperament impulsiv. Toate acestea sunt de cele mai multe ori corelate cu probleme la şcoală, delincvenţă şi probleme cu legea.

Un studiu publicat în revista de specialitate New England Journal of Medicine, realizat pe 26.000 de persoane cu această boală, arată ca tratamentul cu medicamente precum Ritalin sau Adderall, pot diminua aceste efecte. Bărbaţii sub tratament au arătat o scădere de 32% a ratei criminalităţii, faţă de perioada când nu se aflau sub tratament, iar la femei s-a observat o scădere de 41%.

Un alt studiu publicat în Journal of Medical Ethics oferă un indiciu asupra acestor rezultate. Copiii americani şi englezi care au participat la studiu au declarat că medicamentele le îmbunătăţesc abilitatea de a lua decizii morale. Criticii s-au temut mereu că astfel de medicamente pur şi simplu transformă copiii în roboţi ascultători care nu se vor angaja în acţiuni sfidătoare faţă de părinţi sau profesori. Dar puţine studii au documentat efectele medicamentelor din perspectiva copiilor. Studiul de mai sus a făcut exact acest lucru, pe 151 de copii americani şi englezi, cu vârste între 9 şi 14 ani, care au urmat tratamentul medicamentos în perioada 2008-2010. „Nu eşti altă persoană sub tratament. Eşti aceeaşi persoană, dar te porţi mai bine. Medicamentele mă ajută să mă controlez,” a declarat o fetiţă de 11 ani. Un băiat de 10 ani a descris efectul altfel: „Medicamentele îmi încetinesc creierul şi fac ca ideile bune să rămână acolo mai mult timp,” citează Time.

Ideea că un medicament care funcţionează ca un stimulant ar putea ajuta oamenii să ia decizii mai bune prin îmbunătăţirea controlului asupra comportamentului impulsiv, pare cel puţin ciudată. Dar, după cum s-a demonstrat în studii, pentru cei cu ADHD funcţionează. Ajutând pacienţii să gândească şi să îşi calculeze deciziile şi acţiunile, medicamentele par să îi ajute să se debaraseze de un tip de comportament incriminator şi îndoielnic şi să aibă mai multe şanse de succes în relaţii şi carieră.

Cu toate astea, cercetătorii avertizează cu privire la folosirea abuzivă a acestor medicamente de către părinţi care nu se pot descurca cu copiii lor, prea agitaţi din fire. S-a identificat o tendinţă de a diagostica această tulburare la copii cu vârste prea mici pentru ca diagnosticul să fie cu siguranţă unul corect. Părinţii şi profesorii sunt încurajaţi să aştepte mai mult timp pentru a observa dacă neatenţia, agitaţia, sau lipsa de concentrare şi interes pentru şcoală sunt cauzate de această tulburare sau este vorba despre imaturitate. Pentru pacienţii cu probleme, aceste medicamente s-au dovedit a fi un adevărat beneficiu personal, dar şi pentru societatea în care trăiesc. Următorul pas în această direcţia ar fi pentru cercetători să descopere cum pot să atenueze comportamentul agresiv la persoanele sănătoase, cu ajutorul unei simple pastile.

Sursa: semneletimpului.ro