Biroul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) arată că, în România, de la începutul epidemiei acestei boli, în 1986, până în luna septembrie a acestui an, au fost înregistrate 18.083 de cazuri de HIV/SIDA.
„Se înregistrează o creştere a cazurilor noi de infecţie cu HIV transmise pe cale heterosexuală (278 cazuri noi în 2012) şi o creştere rapidă a cazurilor de infecţie cu HIV în rândul populaţiei cu risc crescut de infectare, respectiv 157 cazuri noi în 2012 şi în rândul populaţiei bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi (65 cazuri noi în 2012)”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, agenţiei Mediafax.
Provocările la care trebuie să facă faţă România sunt legate de asigurarea continuităţii tratamentului la aceleaşi standarde de calitate, însoţite de măsuri de prevenire a transmiterii HIV în rândul populaţiei tinere şi a grupurilor vulnerabile prin construirea de programe adresate acestora, inclusiv programe de testare şi consiliere voluntară.
Creşterea cazurilor de infectare cu virusul HIV este predominantă în Europa de Est şi Asia Centrală, unde, în ultimii 10 ani, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV a crescut de la 970.000 la 1,4 milioane. Totuşi, nici ţările occidentale nu sunt scutite.
Un exemplu grăitor este Marea Britanie, care se confruntă cu un număr record de îmbolnăviri de SIDA în rândul homosexualilor. Potrivit statisticilor oferite de Agenţia de Protecţie împotriva Îmbolnăvirilor, în Marea Britanie există peste 100.000 de persoane care au virusul, un record al tuturor timpurilor.
Doar în 2011, 6.280 de persoane au fost diagnosticate cu HIV, ceea ce înseamnă că 1 din 20 de bărbaţi este purtător al virusului la nivelul ţării, sau 1 din 12 în zona Londrei. Ce este şi mai îngrijorător este că un sfert dintre aceştia nici nu ştiu că sunt infectaţi.
Sursa: semneletimpului.ro