Radio crestin Filadelfia

Radio Filadelfia

Povesti cu Biblii la Timisoara – traficul cu Biblii in blocul comunist

Marți, 16 decembrie 2014, începând cu orele 10.30, la Galeria Pygmalion de la “Casa Artelor” din Timișoara, Schuman Centre for European Studies organizează evenimentul cu titlul Povești cu Biblii: traficul cu Biblii în blocul comunist.

Evenimentul își propune să readucă în atenția publică una dintre cele mai interesante și mai necunoscute activități subterane desfășurate în anii comunismului în întregul bloc răsăritean și anume traficul cu Biblii.

Andrei Pleșu spunea că „Biblia este, în orice popor, o permanentă invitație la înnobilare”. Nu există carte împotriva căreia să se fi mobilizat mai multă resursă umană în perioada dictaturii comuniste decât Biblia. Riscurile asumate și prețul plătit de sute de persoane angajate în transportul, depozitarea sau distribuirea de Biblii au fost enorme și cele mai multe vor rămâne necunoscute. În efortul de aduce la lumină cât mai multe dintre aceste povești formidabile, Centrul Schuman propune timișorenilor, ca omagiu pentru cei care au îndrăznit să stea împotriva regimului ateu în urmă cu 25 de ani, această întâlnire față către față cu câțiva dintre eroii anonimi și discreți.

La eveniment vor participa invitați din țară și din străinatate care, în timpul regimului comunist, și-au riscat libertatea și viața pentru această cauză în întregul spațiu est-european. Între ei se numără scriitorul Vasile Ernu (Republica Moldova), conf. dr. Silviu Rogobete (Timișoara), Iov Szabo (Baia Sprie), Al Akimoff și Jim Dikih (SUA) și alții.

Intrarea este liberă pe tot parcursul evenimentului, care va dura aprox. 6 ore.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Direcției Pentru Cultură a Județului Timiș.

Schuman Centre for European Studies este un institut de cercetare de pe lângă Universitatea Națiunilor, care își propune să identifice și să promoveze perspective biblice cu privire la trecutul, prezentul și viitorul Europei. Principalele inițiative publice ale Centrului Schuman la nivel european sunt conferința anuală “The State of Europe” organizată de fiecare dată în 9 Mai, ziua Europei, în capitala europeană a anului și The Heritage Tours, tururi istorice al principalelor locuri din Europa continentală, respectiv Marea Britanie, în care oameni cu profunde convingeri creștine au inițiat acțiuni care au dus la schimbări esențiale în istoria continentului; aceste tururi sunt organizate anual în lunile iulie-august și sunt însoțite pe traseu de prelegeri și conferințe.

În România, Centrul Schuman este inițiatorul simpozionului și respectiv al școlii de vară Creștinism. Societate civilă. Angajare publică de la Suceava și organizatorul seriei Prelegerile Robert Schuman de la Iași. Inițiativele noastre în țară își propun același obiectiv ca și la nivel european: afirmarea publică și diseminarea valorilor creștine care au contribuit substanțial la nașterea civilizației europene și a Comunității Europene, “o comunitate de popoare adânc înrădăcinate în valorile creștine fundamentale”, după cum afirma Robert Schuman.

Sunteți bineveniți!

Schuman Centre for European Studies
Șipoţel 21, Iași, România
Persoana de contact: Marinela Blaj, tel.: 0746.12.22.55
www.schumancentre.eu